5G, una revolució útil

5G, UNA PALANCA DE RECUPERACIÓ

La necessitat de comunicar i de compartir amb els altres les nostres experiències és una de les essències de l’ésser humà. Necessitem sentir-nos acompanyats dels nostres éssers estimats i comentar amb ells les nostres peripècies vitals, els nostres dubtes, les nostres il·lusions i somnis. Per això les comunicacions mòbils són tan importants en aquests moments de distància social, que és necessària en la batalla contra una pandèmia tan cruel. La tecnologia ens ajuda i serà una palanca de recuperació per superar les dificultats actuals. Començant pel 5G, una revolució molt útil que suposarà una empenta definitiva a la transformació digital de la societat, ens portarà nous serveis i impulsarà un salt en l’automatització de la indústria i de la logística.

L’estàndard 5G comportarà una densificació de les xarxes de comunicacions, amb microantenes ubicades al mobiliari urbà, cosa que permetrà oferir al ciutadà la possibilitat d’accedir a continguts, aplicacions i serveis de valor afegit amb mínima latència. Aplicacions com les relacionades amb el consum de béns i serveis, lleure, turisme i les relacions del ciutadà amb l’administració es veuran sensiblement millorades. La smart city començarà a ser una realitat palpable.

Però la revolució 5G no serà només un fenomen urbà, sinó que també ajudarà a reduir la fractura digital entre la ciutat i el camp. La nova tecnologia permetrà ampliar la cobertura de banda ampla a velocitats altes en zones rurals i aïllades, cosa que contribuirà a la dinamització del sector agrícola i de la indústria de proximitat i posarà a l’abast de la població aplicacions i serveis. L’agricultura intel·ligent tindrà un aliat per fer més eficient la producció, reduir el consum d’aigua i fertilitzants i fer front al canvi climàtic.

La logística, un dels sectors més dinàmics, en serà un altre dels grans beneficiats. La tecnologia 5G permetrà a les empreses la geolocalització i seguiment de tots els seus actius en temps real en un magatzem o una fàbrica, i també durant la seva tramesa o en diversos recorreguts, la qual cosa afavorirà el comerç en línia i l’experiència tant de l’operador logístic com del client final.

Indústria 4.0 i mobilitat sostenible

L’anomenada Quarta Revolució Industrial (Indústria 4.0) es consolidarà amb el 5G, que inclourà el desplegament de xarxes de comunicacions privades dedicades específicament a cada segment o cada activitat. Les indústries es beneficiaran d’unes comunicacions segures i garantides i milloraran el seu rendiment, unint elements com la intel·ligència artificial (IA) i el desenvolupament de processos robotitzats. Tot plegat contribuirà també al fet que siguin més netes i contaminin menys.

El foment de la mobilitat sostenible és un objectiu prioritari de la societat per reduir l’empremta de carboni i mitigar els efectes del canvi climàtic. En aquest camp, l’aportació del 5G és disruptiva. El vehicle connectat permanentment amb el seu entorn (via, semàfors, altres vehicles) redundarà en una mobilitat segura i eficientAixò serà possible entre altres factors per la baixa latència que garanteix el 5G, reduint a pràcticament 0 el temps de resposta davant d’una possible col·lisió, posem per cas. El desenvolupament de xarxes de comunicacions autosostenibles a la xarxa viària serà clau per al desenvolupament d’aquesta nova mobilitat.

El temps de resposta mínim que permet el 5G també permetrà el desenvolupament de serveis relacionats amb la seguretatLa capacitat de la xarxa servirà per detectar incendis a centenars de quilòmetres de distància i fer-ne seguiment en tot moment amb l’ajuda de drons equipats amb càmeres termogràfiques i sistemes de geolocalització molt precisos. Amb l’aplicació d’intel·ligència artificial arribarem a preveure qualsevol tipus d’incidència, anticipar-la i resoldre-la fins i tot abans que es produeixi.

Ja és aquí la revolució del 5G per ajudar-nos a construir un món més eficient, més net i també més al servei de l’ésser humà.