Latència, per què és tan important la velocitat de resposta

LATÈNCIA, EL CONCEPTE QUE HO CANVIA TOT

La vida són decisions. Algunes vegades tenim prou temps per prendre-les. D’altres vegades, hem d’escollir a l’acte entre diverses opcions. Qualsevol retard pot ser perjudicial i canviar la tendència dels esdeveniments.  El més important per prendre decisions és tenir la màxima informació possible i una clara jerarquia de valors.

La societat de la velocitat en què vivim exigeix que humans i màquines redueixin tant com puguin el temps de resposta. Que tot estigui compassat i sincronitzat. En aquest context, la revolució del 5G farà que ens familiaritzem amb un mot procedent del món de la biologia. Es tracta de la latència. Segons el diccionari de la Real Academia de la Lengua, és el temps que transcorre entre un estímul i la resposta que produeix. En el camp mèdic, la latència és el lapse entre el moment en què es contreu una malaltia i l’aparició dels primers símptomes. Una cosa molt actual.

En el món de les telecomunicacions, i també de la informàtica, la latència és la suma de retards temporals dins d’una xarxa a causa de diversos factors que afecten la transmissió dels paquets de dades que hi circulen.

La cinquena generació de la telefonia mòbil redueix dràsticament el temps de latència fins a situar-lo pels volts de cinc a un mil·lisegon, és a dir, 400 vegades menys que el parpelleig d’un ull. Aquesta hipervelocitat canviarà l’experiència de la nostra navegació a Internet. Tardarem tot just uns segons a descarregar una cançó i baixar una pel·lícula en alta qualitat serà qüestió de molt pocs minuts. L’experiència d’usuari amb els videojocs també millorarà perquè les partides en línia seran molt més àgils i serà més fàcil reaccionar a certes situacions. I passarà el mateix amb les videoconferències, aquesta modalitat de relació que s’ha generalitzat amb la pandèmia.

Sincronització entre màquines i vehicle autònom

La baixa latència permetrà fer un gran salt endavant en l’automatització industrial. Les màquines es comunicaran entre elles amb un grau de fiabilitat que permetrà que qualsevol error pugui ser esmenat a l’instant. També facilitarà controlar remotament amb gran precisió màquines i robots en entorns industrials, amb millores d’eficiència i grans estalvis per a les empreses. Un gran avenç en productivitat.

Parlarem de la comunicació massiva entre màquines. El desplegament de xarxes 5G serà determinant en les comunicacions entre dispositius (sensors, ordinadors, robots…), ja que es preveuen densitats de fins a un milió de dispositius connectats per quilòmetre quadrat.

I la reducció del temps de resposta serà clau per al desenvolupament del vehicle autònom i connectat. La capacitat de reacció serà vital per evitar accidents en la nova mobilitat, que necessitarà llegir, interpretar i gestionar la informació almenys tan ràpidament com ho fem nosaltres quan conduïm un vehicle. Tot un nou repte que marcarà el futur de les modalitats de transport, de les vies de comunicació i de les ciutats intel·ligents.