La disrupció que obre una nova era industrial

Copèrnic, Leonardo da Vinci, Newton o Einstein van ser grans visionaris que van ampliar la nostra mirada sobre l’univers i que van eixamplar així el nostre coneixement sobre la realitat i sobre nosaltres mateixos. Ho van fer trencant esquemes establerts i canviant el paradigma científic de la seva època. En una escala diferent, el 5G suposa el naixement d’una nova era per a la indústria, una activitat vital per al món en què vivim. 

Un canvi de paradigma sempre requereix primer d’una ruptura amb la tradició i amb els models establerts. Així ho va establir l’any 1962 el físic nord-americà i expert en la filosofia de la ciència Thomas Kuhn qui, en el seu influent tractat L’estructura de les revolucions científiques, va demostrar que cada avenç, cada pas cap endavant de la humanitat, requeria primer una crisi i un xoc amb els models anteriors de coneixement. 

Aquesta visió disruptiva està darrere del concepte de 5G. La quarta revolució industrial ja és aquí gràcies a una constel·lació d’innovacions que coincideixen ara alhora. La nova tecnologia mòbil se suma al desenvolupament de la Intel·ligència Artificial (IA) i permet potenciar l’Internet de les coses (IOT per les seves sigles en anglès), revolucionant els models de gestió, de negoci i de producció de les companyies d’arreu del món. Un món hiperconnectat que es traduirà en una indústria més eficient i productiva. 

Al segle XVIII la màquina de vapor va ser l’element que va permetre donar un gran salt endavant en la producció de béns. L’arribada de l’electricitat el 1870 va revolucionar les cadenes de muntatge i va instaurar un nou sistema industrial. La tercera revolució data del 1969, amb la programació de les màquines i l’arribada de la informàtica a la societat, que va desembocar en allò que ja coneixem com automatització. La digitalització ha obert la porta a la quarta revolució industrial. L’anomenada indústria 4.0 és un espai en què conviuen el món físic i el digital. 

Ara el 5G suposarà un canvi de paradigma, amb l’intercanvi d’una ingent quantitat de dades a una velocitat sense igual. L’aplicació d’aquesta tecnologia comporta una millora de la productivitat, l’eficiència i la qualitat en els processos industrials. Amb la tecnologia 5G veurem el desplegament de xarxes de comunicacions privades dedicades específicament a cada segment o activitat. Les indústries es beneficiaran d’unes comunicacions segures i garantides i milloraran el seu rendiment, tot afegint a aquestes comunicacions elements com ara la intel·ligència artificial i el desenvolupament de processos robotitzats.

A tall d’exemple, l’empresa química BASF i l’operador d’infraestructures i serveis Cellnex Telecom han segellat una aliança per instal·lar la primera xarxa privada basada en tecnologia 5G en la indústria química espanyola. D’altra banda, el projecte pilot serà un dels primers en el panorama industrial estatal. Cellnex serà l’encarregada d’instal·lar i desplegar aquesta xarxa 5G al centre de producció que BASF té a La Canonja, a Tarragona, sobre la qual es desenvoluparan diversos casos d’ús vinculats a l’operativa industrial de la planta. 

BASF ha identificat el 5G com una de les tecnologies clau per al seu procés de transformació digital. Tot i que la connectivitat a la indústria és un fet des de principis de la dècada dels 90, el salt a aquesta nova era permetrà desenvolupar noves aplicacions en camps tan importants com el de la seguretat o les operacions. Una tecnologia que facilitarà l’avenç de l’internet de les coses (IOT), la implementació del Big Data, la realitat virtual i augmentada, i la intel·ligència artificial. Tarragona es convertirà, també, en un dels primers projectes en matèria de 5G que la multinacional alemanya posa en marxa a nivell global. Fins ara, només Alemanya, Bèlgica i la Xina han arrencat projectes similars. 

Un canvi de paradigma requereix coratge. La indústria és un dels sectors que més pot beneficiar-se del nou ventall de possibilitats que aporta el 5G. És l’hora dels pioners.