SEAT SA: Indústria 4.0 i 5G

Aquest cas d’ús desenvolupat per SEAT SA pretén fer servir de base una xarxa privada 5G per desplegar una plataforma que permeti la localització d’actius dins d’una fàbrica.

Ara per ara, la fàbrica de SEAT SA de Martorell disposa de múltiples actius, dispersats per la planta de producció, que van canviant d’ubicació. Això dificulta accedir-hi ràpidament en cas que calgui fer-los servir, com també fer una anàlisi de les trajectòries que segueixen. El principal requeriment per a la localització d’aquests actius és garantir una precisió amb un marge d’error de pocs metres, evitant radiar la planta amb desplegaments d’infraestructures complexes per tal de no generar interferències amb altres sistemes de gestió i control de les operacions.

L’objectiu d’aquest cas d’ús és crear una solució que permeti obtenir la localització precisa de diversos tipus d’actius, que estarà composta d’un sistema de localització i d’una plataforma de software per a la seva gestió. Aquesta plataforma permetrà conèixer-ne la ubicació en temps pràcticament real, disposar d’un històric de dades que permeti traçar els recorreguts dels actius, identificar situacions anòmales i anticipar-se a possibles accidents.

L’aportació de la xarxa 5G en aquest cas serà clau per a la simplificació de la infraestructura de xarxa, ja que aporta una baixa latència, suporta l’escenari amb mobilitat industrial i és capaç de gestionar un nombre elevat de dispositius connectats.

El pilot 5G Catalunya ha desenvolupat i validat un cas d’ús d’Indústria 4.0 per a la localització d’actius en interiors, aplicant una solució híbrida on s’ha combinat la tecnologia UWB amb característiques avançades de la tecnologia 5G. A l’execució d’aquest pilot hi han participat quatre dels vuit socis de la UTE 5G Catalunya: Atos, Cellnex, Lenovo i Nae, amb la col·laboració de SEAT i Accent Systems.

Les instal·lacions de SEAT a Martorell, més exactament la zona de forns de la línia electrovia de ceres ubicada al taller de muntatge número 8, és el lloc on s’ha dut a terme la demostració, amb la participació de representants de Red.es i de les empreses participants al projecte.