Aeroports i ports aposten per les xarxes privades 5G per a la seva seguretat

Avancem imparables cap a un món nou en què tot canviarà. La manera de produir i de transportar mercaderies està immersa en una gran revolució. Passa el mateix amb el trànsit de passatgers, que cada cop és més exigent a l’hora de reduir les emissions de carboni. Entrem en un canvi d’era que ens té reservades nombroses transformacions. No havíem viscut mai un moment tan apassionant.

En un món cada cop més complex, la gestió de la informació resulta cabdal. Disposar d’una xarxa de comunicació segura i eficient ha esdevingut una necessitat imperiosa, sobretot per a les infraestructures i els equipaments estratègics. En aquest context, el 5G, la nova tecnologia mòbil, s’erigeix com el millor aliat dels grans nodes de transport i comunicacions, com ara els aeroports i els ports. Apostar per les xarxes privades 5G (on la xarxa es fa servir exclusivament per part de dispositius autoritzats per l’organització usuària final) suposa un factor de competitivitat que impulsa l’activitat econòmica de tota l’àrea d’influència de cada emplaçament.

Així ho ha entès, per exemple, l’aeroport de Frankfurt, que treballa per implantar la xarxa 5G privada més gran d’Europa. Comptar amb una xarxa mòbil independent és tota una fita per a aquest gran aeroport, un dels més grans del món, on treballen 80.000 persones i que allotja més de 200 empreses de logística i de càrrega. Gràcies a l’extensa amplada de banda i la baixa latència de la xarxa, l’aeroport podrà accelerar projectes innovadors, com ara la conducció autònoma per les seves instal·lacions. A més, la xarxa 5G també permetrà la transferència de dades en temps real, cosa que generarà un nou sistema nerviós central de connectivitat i contribuirà a assolir més eficiència i seguretat en totes les operacions.

A més, els ports —les ‘catedrals’ de la cadena logística mundial— també es podran beneficiar dels avantatges de les xarxes privades. La gestió integral en temps real de la informació aportarà grans avantatges per a l’eficiència en la manipulació de les mercaderies. A més, permetrà millorar la seguretat a les instal·lacions i interconnectar grues, vehicles i operaris. D’aquesta manera es reduirà el risc potencial de col·lisions a les terminals de contenidors, on la tecnologia és cada cop més important i cada moviment està mesurat al mil·límetre.

Els avantatges d’una xarxa privada

Les xarxes privades constitueixen un component clau per a l’èxit dels desplegaments de la internet de les coses (IoT) i per a l’aprofitament de la intel·ligència artificial (IA) als entorns empresarials. A més, l’edge computing multiaccés (MEC) —que accelera la resposta acostant els servidors als usuaris— resulta vital per a l’estratègia de servei a fàbriques, magatzems, refineries de petroli, mines i altres possibles clients que necessiten un ecosistema de telecomunicacions propi. 

Les xarxes de comunicació segures suposaran un factor decisiu en la competitivitat de les empreses i les infraestructures. Evitar ciberatacs i robatoris d’informació serà cada cop més important en el nou món de màquines intel·ligents i interconnectades. És el moment de prendre decisions.