Parlem impulsa un pilot 5G de seguretat per a la conducció autònoma

  • Amb un vehicle motoritzat s’ha pogut comprovar que aquesta tecnologia innovadora compleix els requisits mínims per augmentar la seguretat del trànsit de vehicles sense conductor facilitant-los la informació necessària, amb la qualitat i la rapidesa suficients
  • La simulació s’ha fet davant de l’Hospital del Mar gràcies a aplicacions d’AI i comunicació vehicular desenvolupades pel centre d’investigació i2cat, sota la direcció de Parlem, amb una xarxa 5G en proves desplegada per Cellnex, amb la participació de Masmóvil i Lenovo
  • És el segon cas d’us en què participa Parlem en el marc de l’execució del projecte Pilot 5G Catalunya, adjudicat per Red.es a una UTE formada per vuit empreses liderada por Cellnex Telecom i el Grup Masmóvil, en què també hi participen l’empresa especialitzada en realitat augmentada per a la indústria, Aumenta Solutions, la enginyeria Atos, la consultora Nae, la tecnològica Lenovo i la start-up Nearby Computing

El 5G aplicat a la mobilitat autònoma, pot ser una solució innovadora i fiable per a una mobilitat de vehicles sense conductor més segura. Així ho demostra una prova pilot que s’ha fet a Barcelona, liderada per Parlem Telecom, dins del projecte 5G Catalunya, que l’ha desenvolupat i validat. Aquesta tecnologia incorpora estàndards de comunicació sobre la xarxa mòbil 5G que faciliten la comunicació de diferents dispositius autònoms, dins el protocol V2X. Un vehicle monitoritzat rep en directe, i en imatges d’alta qualitat, la informació de les incidències que es trobarà en el seu recorregut, amb prou rapidesa per poder reaccionar i avançar-se al possible obstacle o risc. La simulació s’ha dut a terme gràcies a les aplicacions de reconeixement d’imatges impulsat d’AI i de comunicació vehicular que ha desenvolupat el centre d’investigació i2cat, sota la direcció de Parlem. Unes aplicacions que estan instal·lades en el servidor edge computing (a prop de la xarxa) de Lenovo i que es fan servir a través de la xarxa desplegada per Cellnex amb les freqüències propietat de Masmóvil.

Inicialment, el projecte havia de ser un bus autònom connectat per 5G per donar servei als desplaçaments interns, de manera ràpida i segura, entre els diferents pavellons de fires i congressos del recinte de Fira de Barcelona. Finalment, la prova pilot s’ha fet per mitjà d’un vehicle conduït i geolocalitzat, i s’ha constatat que la xarxa soporta la ultra baixa latència, que facilita l’enviament d’informació útil amb prou rapidesa, i que permet la comunicació entre dispositius en moviment amb l’enviament d’imatges de molt alta qualitat en temps real. D’aquesta manera, el projecte ha validat la utilitat de les xarxes 5G per a una conducció autònoma segura.

La finalitat de la presentació, que s’ha fet a la platja del Somorrostro davant de l’Hospital del Mar, és potenciar la seguretat en la conducció i comprovar que la tecnologia 5G compleix amb els requisits mínims per possibilitar la conducció autònoma. Hi han assistit Ignasi Tribó, director Corporatiu General de Parlem; Antonio Fernández-Paniagua, subdirector General de Planificació i Gestió de l’Espectre del Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital; José Antonio Aranda Legazpe, Product Strategy and Innovation Director de Cellnex Telecom; Sergi Figuerola, CTO d’I2cat; Francisco Javier García Vieira, director de Servicios Públicos Digitales i María Fernández Rancaño, directora adjunta de Servicios Públicos Electrónicos de Red.es; i José Luis Ruiz Mendoza, de l’Oficina Técnica del Plan Nacional 5G.

Aquesta simulació és el segon dels set casos d’ús que conformen el projecte 5G Catalunya, que va ser adjudicat per Red.es, entitat pública empresarial adscrita al Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital) a una UTE de vuit empreses liderada per Cellnex Telecom i el Grup Masmóvil, en què participen, juntament amb l’operadora Parlem Telecom, l’empresa especialitzada en realitat augmentada per a la indústria, Aumenta Solutions, l’enginyeria Atos, la consultora Nae, la tecnològica Lenovo i la start-up Nearby Computing –spin-off del Barcelona Supercomputing Center; amb el suport de la Fundació Mobile World Capital Barcelona. El projecte 5G Catalunya compta amb un total de 5,4 milions d’euros de pressupost i està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Els casos estan orientats a desenvolupar solucions basades en tecnologia 5G per a entorns urbans (mobilitat, educació en remot, sector industrial, compra a distància, transmissió audiovisual, gestió de la seguretat i emergències i connectivitat a zones amb una alta ocupació estacional). L’objectiu és impulsar la transformació digital en diferents àmbits de la vida de les persones, ajudant a consolidar la implantació d’un ecosistema tecnològic que actuarà, sens dubte, com palanca de desenvolupament tant a nivell social com econòmic.

El primer cas d’ús amb participació de Parlem, que es va presentar l’abril de l’any passat, va ser la simulació d’una compra online immersiva, personalitzada i en temps real al Mercat de la Boqueria de Barcelona. La prova mostrava com els usuaris podien triar des dels seus dispositius (PC, tableta, telèfon mòbil) articles concretes de diverses parades del mercat, assessorats per un ‘personal shopper’ equipat amb ulleres de realitat augmentada d’ultra alta definició.

Sobre 5GCat

El projecte 5G Catalunya ha estat un dels adjudicataris de la segona convocatòria d’ajuts al desenvolupament de pilots 5G llançats a finals del 2019 per Red.es –entitat del Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital– en el marc del Pla Nacional 5G. La iniciativa compta amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

5G Catalunya està desenvolupat per un consorci de vuit empreses liderat per Cellnex Telecom i el Grup Masmóvil, en què també participen l’operadora catalana Parlem Telecom, l’empresa especialitzada en realitat augmentada per a la indústria Aumenta Solutions, l’enginyeria Atos, la consultora Nae, la tecnològica Lenovo i la start-up Nearby Computing –spin-off del Barcelona Supercomputing Center. A més a més, el projecte compta amb el suport de la fundació Mobile World Capital Barcelona.

El pilot consta de set casos d’ús orientats a desenvolupar solucions basades en tecnologia 5G per a entorns urbans, concretament en mobilitat, educació en remot, sector industrial, compra a distància, transmissió audiovisual, gestió de la seguretat i emergències i connectivitat a zones amb una alta ocupació estacional.

L’execució d’aquests set casos té com a objecte impulsar la transformació digital en diferents àmbits de la vida de les persones, ajudant a consolidar la implantació d’un ecosistema tecnològic que actuarà, sens dubte, com a palanca de desenvolupament tant a nivell social com a econòmic.