5G, una nova dimensió per sentir el món

5G: ELS AVANTATGES D'UNA NOVA DIMENSIÓ

Veure la realitat amb uns ulls nous. Trencar les barreres geogràfiques. Sentir i pràcticament tocar que som en un altre lloc. Atansar-nos una mica més al do de la ubiqüitat. Poder experimentar situacions com no ho havíem fet mai abans. Tot això i molt més és el que ens durà el 5G, una revolució tecnològica que ens farà veure el món d’una altra manera.

La realitat virtual i augmentada, que s’incorporaran a la societat gràcies al 5G, ens permetran superar la barrera de les dues dimensions a la qual ha estat confinada fins ara la comunicació digital i analògica. Deixarem de viure en un món de pantalles planes i farem realitat, per fi, el somni del pintor i inventor Leonardo da Vinci: representacions en tres dimensions que permeten interactuar amb la realitat a distància.

Què voldrà dir tot això en les nostres vides? Les possibilitats que s’obren són infinites i dependrà de la capacitat dels emprenedors per imaginar noves funcions i utilitats. La implantació de la xarxa mòbil de cinquena generació modificarà de manera considerable la manera de comunicar-nos, dispararà la capacitat de les autopistes de la informació i farà possible que objectes quotidians, de la nevera als automòbils, es puguin connectar (amb nosaltres i entre ells) en temps real. El seu desplegament permetrà, per exemple, dur a terme intervencions quirúrgiques teleassistides, desplegar noves flotes de vehicles autònoms i coordinar les tasques agrícoles per mitjà de sensors instal·lats en diferents punts d’un camp de conreu.

També naixeran noves formes d’ensenyar a distància amb hologrames interactius i podrem veure un partit de futbol o un concert de música des del sofà de casa, però amb la sensació que som allà com una persona més del públic. Amb la pujada d’adrenalina que això vol dir. S’obren unes oportunitats enormes per a les actuacions en directe, ja que es podrà arribar a comunitats més àmplies i sense barreres geogràfiques.

El 5G també aportarà més seguretat a les smart homes gràcies a un concepte anomenat microsegmentació. Una llar intel·ligent és tan segura com la seva baula més feble; qualsevol intrús que penetri per aquesta baula pot accedir a tots els dispositius de la xarxa. Però amb la microsegmentació els dispositius es poden aïllar per evitar que un dispositiu feble serveixi de porta d’entrada a tota la xarxa.

En general, la nostra vida s’omplirà de sensors i d’aparells intel·ligents que, connectats entre ells, s’anticiparan a moltes de les nostres necessitats del dia a dia. Trobar aparcament serà molt més senzill quan els nostres vehicles, connectats a la xarxa i mitjançant un mapa en temps real, sàpiguen on hi ha una plaça lliure.

Una característica fonamental d’aquesta nova tecnologia és que suposa un consum energètic molt inferior al que estem acostumats. La infraestructura 5G s’està dissenyant per poder suportar una gran quantitat de dispositius connectats al mateix temps. El 5G, gràcies a la seva baixa latència (resposta ultraràpida), inaugurarà també una nova revolució industrial i impactarà de manera molt positiva en la productivitat de les empreses i en la nostra economia.

En definitiva, deixarem de viure en un món pla i la comunicació es transformarà per acostar-se tant com es pugui als sentits de l’ésser humà, que és el centre de la revolució tecnològica del 5G.