5GCat mostra al Mobile la seva aposta per la innovació oberta i la col·laboració publicoprivada

La tecnologia 5G com a porta d’entrada a nous serveis desconeguts fins ara i, alhora, com a aliada d’una administració local més moderna i eficient. El projecte 5GCat es va presentar en aquests termes durant l’última edició del Mobile World Congress, marcada per les mesures de seguretat davant la pandèmia i per les grans expectatives de reactivació econòmica que la nova connectivitat ofereix per a tots els sectors.

La directiva de Cellnex i cap de projecte del pilot 5GCat, Ana Varela, va subratllar l’aposta per convertir Barcelona en un escenari d’innovació oberta, potenciant la col·laboració de tot l’ecosistema industrial i tecnològic. A més, va destacar les sinergies i complementarietats entre les vuit empreses que participen en el consorci.

«Tenim un model de negoci enfocat a la participació activa dels socis del projecte», va afegir.

La col·laboració publicoprivada és «essencial» per provar sobre el terreny les possibilitats de la nova tecnologia 5G. La gerent d’Innovació i Transmissió Digital de l’Ajuntament de Barcelona, ​​Marta Continente, va destacar que «sempre hem tingut clar que Barcelona ha de ser una ciutat oberta, on la innovació vingui guiada per la col·laboració entre el sector públic i el privat». Per això, 5GCat, que compta amb el suport de 5GBarcelona, ​​serà un aparador de projectes perquè Barcelona es presenti com una ciutat innovadora i un referent en serveis urbans digitals.

«Tenim al davant una oportunitat per demostrar que els serveis públics es poden gestionar d’una manera diferent, per millorar-los i guanyar temps i velocitat a favor del ciutadà»

El director d’Innovació i Programes Tecnològics Estratègics de l’operadora MásMóvil, José Jiménez, ha assegurat que 2022 serà l’any en què les companyies de serveis telefònics mòbils faran el gran canvi en la seva arquitectura de xarxa. Jiménez va emfatitzar la importància que les empreses de telecomunicacions, les administracions i el teixit empresarial en general facin un esforç inversor perquè la nova tecnologia pugui mostrar totes les seves potencialitats.

«El 5G revolucionarà tots els serveis productius a la nostra economia», va assegurar.

Els set casos d’ús del pilot 5GCat van ser explicats als assistents del Mobile. El Mercat de la Boqueria de Barcelona serà l’escenari d’una experiència immersiva de compra a distància per mitjà d’un personal shopper. A la Fira de Barcelona es provaran les possibilitats d’un autobús autònom. Barcelona Activa i l’IESE assajaran l’ús d’hologrames bidireccionals per aconseguir la proximitat en l’educació a distància. La fàbrica de SEAT comprovarà les possibilitats del 5G en la localització d’actius industrials, un pas important cap a una eficiència més gran de tots els processos. La Guàrdia Urbana i la resta de serveis d’emergències de Barcelona experimentaran amb sistemes de captura d’imatges i nous processos d’anàlisi per facilitar la presa de decisions en moments crítics. Betevé i La Xarxa (XAL) retransmetran en directe amb qualitat HD. I les platges del litoral barceloní, on l’alta ocupació estacional provoca pics en la demanda de serveis mòbils, disposaran d’una xarxa neutral multioperador destinada a facilitar la connectivitat de tots els dispositius, una experiència que pot ser extrapolable a altres entorns i suposar importants estalvis per a les operadores en el desplegament del 5G.

Tots ells són exemples valuosos de com el nostre món està a punt de canviar. La revolució mòbil és a tocar.