5G, el millor aliat per a la transformació digital de la societat

Com ser a primera línia de la revolució tecnològica i digital que estem vivint en tots els aspectes de les nostres vides? En una era de canvis meteòrics com l’actual, cal comptar amb els millors aliats per adaptar-nos al nou entorn i obrir-nos al coneixement i a les noves formes de relació que marcaran el futur. La connexió i la connectivitat seran clau per no perdre pistonada i aprofitar totes les oportunitats que encara han de venir. 

El 5G, la revolució de la telefonia mòbil, és un poderós motor de canvis i una eina imprescindible per a la transformació digital dels ciutadans, les empreses, les ciutats i la societat en general. A nivell tècnic, aquesta tecnologia impulsa un nou escenari de les telecomunicacions marcat per una major velocitat i una menor latència (temps de resposta). Això es tradueix en noves possibilitats. Podrem tenir multitud de dispositius connectats (mòbils, electrodomèstics, sensors i gadgets de tota mena) sense sobrecarregar la xarxa. Els ciutadans gaudiran de bateries més duradores, més fiabilitat digital, cobertura mòbil total, descàrregues instantànies o trucades que s’escolten millor. Tot un salt que obrirà la porta a una nova experiència d’usuari. 

En el cas de les empreses, el 5G és una gran porta d’entrada per a tecnologies disruptives com ara l’Internet de les Coses (IoT, per les sigles en anglès) o Big Data. Entre altres avantatges, permet treballar en remot sense problemes de velocitat, accés a dispositius o limitació del nombre de persones connectades. La interconnexió entre màquines donarà lloc a una nova era industrial amb millores quàntiques en productivitat, eficiència i sostenibilitat. A més, veurem un canvi copernicà en sectors com el de l’automoció, amb el desenvolupament del cotxe autònom.

El 5G suposarà també un avenç definitiu per a la digitalització de les ciutats i la seva conversió en proveïdores de serveis intel·ligents (Smart Cities). La gestió urbana es transformarà amb la implantació del 5G a la banda dels 700 MHz i la sensorització de tots els serveis. La nova tecnologia mòbil permetrà millorar la qualitat de vida dels ciutadans, alhora que impulsarà la sostenibilitat en reduir el consum d’energia i les emissions de CO2. Per la seva banda, la medicina viurà una nova edat d’or gràcies a l’ús de sensors de precisió i operacions en remot. El do de la ubiqüitat serà possible també per a l’aprenentatge interactiu a distància o, simplement, per fer les compres al mercat tradicional a través d’un assistent dotat amb unes ulleres de realitat augmentada. 

El desplegament de totes les possibilitats del 5G és un factor de competitivitat i té una importància estratègica. Per això, red.es —una entitat pública empresarial adscrita al Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital, a través de la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial— fomenta el desenvolupament de projectes i experiències pilot de tecnologia 5G com el projecte 5G Catalunya. Aquest pilot està desenvolupat per un consorci de vuit empreses liderat per Cellnex Telecom i el Grup MASMOVIL, on també participen l’operadora catalana Parlem Telecom, l’empresa especialitzada en realitat augmentada per a la indústria Aumenta Solutions; l’enginyeria Atos; la consultora Nae;, la tecnològica Lenovo i la start-up Nearby Computing –spin-off del Barcelona Supercomputing Center. 

Aquests projectes facilitaran l’experimentació amb la tecnologia 5G, ens permetran explorar noves funcionalitats, desenvolupar casos d’ús i adquirir coneixement al desplegament de xarxa i ús de l’espectre radioelèctric. L’experiència és la mare de la ciència. El desenvolupament de les possibilitats que ofereix la nova generació de telefonia mòbil requereix un esforç col·lectiu per desenvolupar les infraestructures i dotar de contingut les propostes de nous serveis i productes. Un nou món està per inventar.