El 5G impulsa la innovació oberta per millorar la vida de cada dia

Un món cada cop més complex requereix que les empreses siguin capaces de mobilitzar tot el talent disponible per fer front als reptes del futur. La innovació oberta, un terme encunyat el 2003 per Henry Chesbrough, professor a la Haas School of Business de la Universitat de Califòrnia (Berkeley), constitueix una poderosa eina que permet a les companyies anar més enllà dels seus límits.

La cooperació amb emprenedors, empreses emergents i altres actors que conformen la comunitat innovadora és vital per trencar amb la mentalitat de sitja i el secretisme, típics dels tradicionals laboratoris corporatius. Avui dia la intel·ligència col·lectiva i la col·laboració entre el sector públic i el privat són clau per impulsar la R+D+i (Recerca, Desenvolupament i Innovació). Universitats, grans empreses, pimes i empreses emergents poden treballar de la mà per fer un gran salt endavant en el desenvolupament tecnològic aplicat a les necessitats de les persones.

La revolució del 5G aposta de manera decidida per la innovació oberta per tal d’enfortir i fer créixer el seu ecosistema. En aquest marc, comptar amb un operador neutre de telecomunicacions —com el grup Cellnex, gestor d’infraestructures i amb més de 130.000 emplaçaments— és fonamental perquè permet el desenvolupament de solucions amb tota mena de tecnologies i per a qualsevol operador mòbil. L’operador neutre fa aflorar sinergies i permet reduir el cost dels desenvolupaments.

Mitjançant la innovació oberta, el projecte 5Gcat vol contribuir a posicionar el nostre país com a referència en el desplegament d’aquesta tecnologia, que suposa un impuls decisiu per aconseguir una societat digital. Per això, el pilot 5G Catalunya participarà com a empresa col·laboradora a la cinquena edició del ‘hackaton’ Innova&cción Business Challenge, que organitza Innova&acción, de la Fundació Politècnica de la Comunitat Valenciana. Es tracta d´una marató de 24 hores d´innovació oberta que tindrà lloc el 25 i 26 de novembre a València.

Experiència

El projecte 5G Catalunya ha estat un dels adjudicataris de la segona convocatòria d’ajudes al desenvolupament de pilots 5G llançada a finals del 2019 per Red.es —entitat del Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital— en el marc del Pla Nacional 5G. La iniciativa compta amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). El projecte consta de set casos d’ús orientats a desenvolupar solucions a l’entorn de la mobilitat urbana, l’educació en remot, el sector industrial, la compra a distància, la transmissió audiovisual, la gestió de la seguretat i les emergències a l’entorn urbà i la construcció d’una xarxa neutral multioperador destinada a oferir connectivitat a zones amb una alta ocupació estacional, com ara les platges del litoral barceloní.

Un ‘hackaton’ – contracció del terme ‘hacker’ (en el sentit de boig per la informàtica) i ‘marató’—permet a les empreses posar un repte a la comunitat innovadora per obtenir, en un temps rècord, grans avenços pràctics fruit de la pluja d’idees que es produeix en reunir en un espai comú talent de diferents procedències.

Gràcies a l’experiència dels casos d’ús del pilot 5G Catalunya, és possible estudiar altres aplicacions d’aquesta tecnologia. La gran pregunta és: Com pot ajudar el 5G a millorar la vida de la ciutadania? Un, dos, tres… Comencem!