5G Catalunya testeja l’holografia com a metodologia de formació a distància

  • El pilot 5G Catalunya, una de les adjudicatàries d’ajuts al desenvolupament de pilots 5G de Red.es, ha fet una demostració d’aquesta nova tecnologia, que és possible gràcies al desenvolupament de xarxes 5G
  • Aquest cas d’ús ha estat possible gràcies a Cellnex, Masmovil, Augmenta Solutions, Lenovo i Nae, amb la col·laboració de Barcelona Activa

.

.

El pilot 5G Catalunya ha desenvolupat i validat un cas d’ús d’holografia bidireccional aplicada a la formació a distància, una tecnologia avançada que es basa en el desenvolupament de les xarxes 5G. En aquest projecte han participat Cellnex, Masmovil, Augmenta Solutions, Lenovo i Nae, cinc dels vuit socis de la UTE 5G Catalunya, que han comptat amb la col·laboració de Barcelona Activa.

La demostració ha tingut lloc al Cibernàrium, el centre de formació i divulgació tecnològica de Barcelona Activa ubicat al Media TIC, amb la participació de representants de Red.es i de les empreses que formen part del projecte.

La solució hologràfica bidireccional validada pel pilot 5G Catalunya ha permès captar volumètricament la imatge d’un ponent en un punt remot i emetre-la en streaming per a la reproducció tridimensional en un altre punt, utilitzant una xarxa 5G privada. Els avantatges de la innovadora tecnologia 5G, en termes d’alta velocitat i de baixa latència, permeten gaudir d’una experiència immersiva de comunicació bidireccional en vídeo i àudio.

El sistema de volumetria utilitzat per a la captació i l’emissió de la imatge tridimensional garanteix un contacte gairebé real amb l’interlocutor, mentre que la xarxa 5G permet una interacció bidireccional gairebé immediata, amb un mínim de latència, entre els dos punts remots.

La líder del pilot 5G Catalunya i l’Open Innovation Program Manager de Cellnex Telecom, Ana Varela, ha destacat les possibilitats que aquesta solució hologràfica basada en xarxes 5G ofereix per millorar la vida de les persones: “La tecnologia 5G fa possible transmetre un gran volum de dades en temps real, per la qual cosa serem capaços d’experimentar serveis de comunicació immersius, com ara la connectivitat a través de l’holografia bidireccional, amb una sensació de presència i immediatesa que millorarà la qualitat de la interacció respecte a altres formes d’ensenyament o d’aprenentatge a distància”.

Per part d’Aumenta Solutions, owner d’aquest cas d’ús, el seu CTO i CIO, Javier Campos, ha explicat que “amb aquesta solució hologràfica, la representació volumètrica punt a punt suposa una nova manera de veure i entendre les coses”. Segons el parer del responsable d’aquest cas d’ús, “el més important és que la tecnologia 5G i aquest cas d’ús obrin moltes oportunitats en altres sectors, per a la medicina a distància, l’atenció a persones amb risc d’exclusió o el sector industrial, per exemple”.

Lara M. Rubianes, secretària del Comitè de Seguiment de Pilots 5G de la Direcció de Serveis Públics Digitals de Red.es, ha assenyalat que “aquest cas d’ús dirigit a la creació d’un suport hologràfic per a entorns de formació a distància és un exemple de les múltiples aplicacions reals i sectorials del 5G, i compleix amb el seu objectiu tant per contrastar les noves capacitats tecnològiques de les infraestructures com per proposar aplicacions sectorials innovadores, per tal de contribuir a l’aparició d’ecosistemes 5G”.

En paraules de la representant de Red.es, “el disseny dels casos d’ús de forma conjunta amb els usuaris finals, que és un dels objectius de la convocatòria, permet percebre la maduresa i l’adequació de les solucions esmentades abans del desenvolupament del que podran ser futurs nous serveis”.

“La solució proporcionada per Augmenta Solutions i integrada a servidors Edge de Lenovo explora les capacitats de l’holografia i facilita un alt nivell d’immersió del ponent amb els assistents en remot a la reunió”, ha afegit el director EMEA Telco de Lenovo, Antonio Bocigas.

Per la seva banda, la directora de Talent Digital de Barcelona Activa, Sara Díaz, ha puntualitzat que “l’aposta de l’Ajuntament de Barcelona per la innovació i el lideratge del sector tecnològic ens porta a introduir l’ús de la tecnologia 5G i els hologrames per revolucionar el món de la formació i obrir nous models de negoci per a les empreses. Barcelona ja és la tercera ciutat europea en innovació digital i, gràcies a aquestes implementacions, entre d’altres, la ciutat reforça el seu lideratge com a capital tecnològica”.

A nivell tècnic

Cellnex ha proporcionat la infraestructura de la xarxa d’accés 5G amb configuració Stand Alone per fer possible la connexió de streaming entre els dos punts remots necessaris per al desplegament d’aquesta demostració.

Augmenta Solutions, per la seva banda, ha aportat la tecnologia de captura volumètrica. Concretament, s’han fet servir càmeres de profunditat RGBD Azure Kinect de Microsoft, que permeten capturar en temps real models volumètrics de persones i de l’entorn, per ser emesos a través de la xarxa i posteriorment reconstruïts en format tridimensional.

Aquesta solució es basa en l’emissió en streaming de la imatge capturada i de la imatge de profunditat des del punt d’emissió, la qual cosa fa possible la reconstrucció volumètrica al punt de recepció. La transmissió d’un punt a un altre passa per l’ús de WebRTC i es fa amb el suport de la tecnologia de websockets mitjançant servidors MEC.

D’aquest punt del procés se n’ha encarregat Cellnex. Les dades de les imatges s’han recollit en dos CPEs, ubicats a cadascun dels dos extrems. Cada CPE s’ha connectat a una unitat de ràdio indoor 5G de tipus small cell, que rep el senyal i el transmet mitjançant fibra òptica cap al servidor MEC, situat en un data-center cabinet de Cellnex proper a la localització de l’esdeveniment .

L’èxit del cas d’ús també és atribuïble a Lenovo i a la seva tecnologia ThinkEdge per al processament distribuït. S’han explotat al màxim les capacitats de processadors Intel Xeon instal·lats al maquinari Lenovo ThinkEdge.

En concret, s’ha emprat una arquitectura Edge basada en servidors Lenovo SE450 de dues unitats integrades en cabinet streets (habitacions d’espai reduït, no sales específiques d’IT). Això garanteix un processament proper a la dada i permet crear reunions multipunt entre diferents ubicacions.

Per aconseguir més realisme, el procés es recolza en dos tipus de suports de visualització. D’una banda, pantalles autoesteroscòpiques, que permeten veure models en volum, sense necessitat de maquinari addicional o ulleres 3D. De l’altra, pantalles 2D encapsulades i sense part posterior, per visualitzar elements que, tot i ser plans, donen sensació de profunditat.

Sobre 5GCat

El projecte 5G Catalunya ha estat un dels adjudicataris de la segona convocatòria d’ajuts al desenvolupament de pilots 5G llançats a finals del 2019 per Red.es —entitat del Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital— en el marc del Pla Nacional 5G. La iniciativa compta amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

5G Catalunya està desenvolupat per un consorci de vuit empreses liderat per Cellnex Telecom i el Grup Masmovil, en què també participen l’operadora catalana Parlem Telecom, l’empresa especialitzada en realitat augmentada per a la indústria Aumenta Solutions, l’enginyeria Atos, la consultora Nae, la tecnològica Lenovo i l’empresa emergent Nearby Computing (derivada del Barcelona Supercomputing Center). A més, el projecte compta amb el suport de la fundació Mobile World Capital Barcelona.

El projecte consta de set casos d’ús orientats a desenvolupar solucions basades en tecnologia 5G per a entorns urbans, concretament en els àmbits de la mobilitat, l’educació en remot, el sector industrial, la compra a distància, la transmissió audiovisual, la gestió de la seguretat i emergències i la connectivitat en zones amb una alta ocupació estacional.

L’execució d’aquests set casos té com a objectiu impulsar la transformació digital en diferents àmbits de la vida de les persones, ajudant a consolidar la implantació d’un ecosistema tecnològic que actuarà, sens dubte, com a palanca de desenvolupament tant a nivell social com econòmic.

.