El pilot 5G Catalunya demostra l’eficiència de les xarxes 5G per millorar la gestió d’emergències

  • La demostració d’aquest cas d’ús per part de 5G Catalunya, una de les adjudicatàries d’ajuts al desenvolupament de pilots 5G de Red.es, ha estat coordinada per Cellnex Telecom i Nearby Computing, dos dels vuit socis de la UTE 5G Catalunya.
  • Aquest cas d’ús s’ha desenvolupat amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana, l’Institut Municipal d’Informàtica de l’Ajuntament de Barcelona i diverses start-ups com Albora Technologies, Nemergent Solutions i Sprinx Technologies.

El pilot 5G Catalunya ha dut a terme la demostració d’un cas d’ús de xarxes 5G per a la millora de la gestió d’emergències, trànsit i seguretat ciutadana. El projecte l’han liderat Cellnex Telecom i Nearby Computing sobre tecnologia Lenovo, amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana de Barcelona, l’Institut Municipal d’Informàtica de l’Ajuntament de Barcelona i diverses start-ups proveïdores d’aplicacions finals.

La demostració s’ha realitzat a la confluència de l’avinguda Diagonal i els carrers Pere IV i Lope de Vega de Barcelona, ubicats al barri del Poblenou. Per al seu desenvolupament ha calgut la col·laboració de la Guàrdia Urbana, que ha descrit les seves operatives habituals perquè aquestes poguessin ser millorades gràcies al 5G. A més de terminals 5G, s’han instal·lat cinc càmeres de seguretat sobre tres fanals d’enllumenat públic i connectats a un centre de control gestionat per la Guàrdia Urbana.

El cas d’ús ha implicat el testatge de les xarxes 5G Stand Alone (d’extrem a extrem) i Open Ran (amb estàndard obert) per a un teixit complex de dispositius i aplicacions que permetran, gràcies a les característiques que ofereix aquesta nova tecnologia d’ampli ample de banda i temps real, millorar la gestió d’emergències i trànsit i monitoritzar la seguretat dels agents en l’exercici de la feina. En concret, segons la demostració d’avui, les xarxes 5G poden ajudar a prevenir situacions crítiques facilitant la intervenció ràpida dels equips d’emergència, donant accés a múltiples fonts d’informació per optimitzar i agilitzar la presa de decisions en situacions crítiques on el factor temps i l’accés a tota la informació són determinants.

Diversos casos d’ús en un

El projecte ha inclòs diversos casos d’ús en un:

  • Visió en temps real. Cinc càmeres de seguretat situades a la cruïlla dels tres carrers i connectades mitjançant la xarxa 5G han proveït imatges per a la gestió del trànsit. Les imatges de les càmeres han estat tractades amb la tecnologia d’anàlisi de vídeo de Sprinx Technology, que permet comptabilitzar els vehicles i fer l’anàlisi de fluxos de trànsit, així com avisar automàticament d’una situació de congestió o fins i tot fer una gestió automatitzada del trànsit segons les necessitats del flux real de vehicles, entre d’altres factors.
  • Gestió d’alertes a temps real. Gràcies a l’analítica de vídeo automatitzada, les càmeres també poden detectar emergències (en la demostració del cas d’ús, s’ha utilitzat un cotxe aturat sobre les vies del tramvia de Diagonal) i generar alertes que s’envien tant al centre de control com als agents o vehicles més propers a la incidència. A més, en rebre el missatge, els agents es poden connectar des del mòbil al senyal de vídeo de les càmeres, en temps real, per veure què està passant en aquest punt. Aquesta darrera aplicació facilita la gestió d’emergències, ja que la informació rellevant a partir de les imatges permet respondre de manera més coordinada i eficient.
  • Millora de la comunicació entre els cossos de seguretat. En paral·lel, s’ha demostrat com gràcies a les xarxes 5G es millora substancialment la comunicació entre els agents, tot substituint els transmissors d’àudio en grup tancat actuals per dispositius 5G que garanteixen, de forma fiable i encriptada, trucades d’àudio i de vídeo grupals, emetre en directe les imatges de les càmeres subjectives que porten els agents, així com rebre la seva localització per GPS, amb un marge d’error de només un metre (davant els 10 metres de marge d’error que ofereixen les xarxes actuals), gràcies a la tecnologia d’Albora Technologies.
  • Monitorització de l’estat físic de l’agent. Així mateix, en la demostració del pilot 5G Catalunya, s’ha monitoritzat l’estat dels agents mitjançant un sensor que en mesura la freqüència cardíaca. Les dades d’aquest dispositiu permeten conèixer l’estat d’activitat física de l’agent i detectar, per exemple, quan aquesta persona està corrent o es troba en una situació d’estrès. En superar la freqüència cardíaca establerta com a normal, el dispositiu emet un senyal d’alerta que es rebria al centre de control, indicant als seus companys la seva ubicació exacta. A més, els companys podrien connectar-se a la càmera que l’agent duu adherida a la seva armilla, a fi i efecte de conèixer quina és la situació en què es troba l’agent. A més d’un sensor de freqüència cardiovascular, les xarxes 5G permeten connectar altres dispositius semblants per monitoritzar la seguretat dels agents.
  • Extensió de la informació als vehicles implicats. Finalment, a través de tauletes d’última generació, els vehicles també tindrien accés a tota aquesta informació, que actualment està limitada principalment a la comunicació per veu i mapes GPS, o al servei de expedició d’ordres. A més, aquest tipus de tecnologia proposada pel pilot 5G Catalunya facilita l’actualització del programari del vehicle sense necessitat d’immobilitzar-lo 48 hores, com passa actualment.

En temps real i en un entorn fiable

Així, les xarxes 5G permeten la gestió remota de dispositius i la transmissió de dades i imatges de vídeo amb una latència mínima, gairebé en temps real, la qual cosa resulta clau en la gestió d’emergències. Gràcies també al gran ample de banda i a l’ús d’intel·ligència artificial processada mitjançant servidors Edge Computing, els cossos de seguretat podran preveure, detectar i analitzar situacions i prendre decisions de forma eficient i eficaç, en un entorn segur, jeràrquic i traçable de compartició de recursos que és possible a través de la tecnologia Edge Computing i l’orquestració de sistemes.

Ana Varela, líder del pilot 5G Catalunya i Open Innovation Program Manager de Cellnex Telecom, ha destacat que “des de la perspectiva de la innovació, aquest cas d’ús és un experiment molt complet, ja que es basa en la simulació de diferents escenaris de les operatives habituals de la Guàrdia Urbana en un entorn urbà, i mostra com les capacitats d’una xarxa 5G poden introduir un conjunt de millores funcionals d’aquestes situacions pel que fa a la prevenció, l’anàlisi i la ràpida intervenció, la qual cosa resulta molt rellevant per a la gestió de la seguretat i les emergències”.

El CEO de Nearby Computing, Josep Martí, ha destacat la importància de la coordinació i la comunicació entre tots els agents implicats: “El centre de control, els vehicles, els agents a peu, les càmeres de seguretat i altres possibles fonts d’informació han de estar connectats mitjançant un sistema automatitzat i flexible sobre una xarxa fiable, en temps real i amb prou ample de banda com és el 5G. Tot això és possible gràcies a una gestió unificada i flexible mitjançant orquestració de sistemes i aplicacions com la que duu a terme la nostra plataforma NearbyOne, sobre la xarxa operada per Cellnex”.

Sobre 5GCat

El projecte 5G Catalunya ha estat un dels adjudicataris de la segona convocatòria d’ajuts al desenvolupament de pilots 5G llançats a finals del 2019 per Red.es —entitat del Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital— en el marc del Pla Nacional 5G. La iniciativa compta amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

5G Catalunya està desenvolupat per un consorci de vuit empreses liderat per Cellnex Telecom i el Grup Masmovil, en què també participen l’operadora catalana Parlem Telecom, l’empresa especialitzada en realitat augmentada per a la indústria Aumenta Solutions, l’enginyeria Atos, la consultora Nae, la tecnològica Lenovo i la start-up Nearby Computing —spin-off del Barcelona Supercomputing Center. A més a més, el projecte compta amb el suport de la fundació Mobile World Capital Barcelona.

El pilot consta de set casos d’ús orientats a desenvolupar solucions basades en tecnologia 5G per a entorns urbans, concretament en mobilitat, educació en remot, sector industrial, compra a distància, transmissió audiovisual, gestió de la seguretat i emergències i connectivitat a zones amb una alta ocupació estacional.

L’execució d’aquests set casos té com a objecte impulsar la transformació digital en diferents àmbits de la vida de les persones, ajudant a consolidar la implantació d’un ecosistema tecnològic que actuarà, sens dubte, com a palanca de desenvolupament tant a nivell social com a econòmic.