Gestió de la seguretat ciutadana i emergències per mitjà del 5G

This pilot, involving the Barcelona Urban Police and Firefighters forces, responds to the three basic pillars of safety: prevention, rapid intervention and drawing conclusions by analysing situations that have already occurred.

En aquests tres àmbits, la qualitat i la velocitat d’accés a la informació són essencials i aquest pilot demostra com la tecnologia 5G aporta un seguit de millores determinants:

  1. Les imatges de vídeo són clau per a l’anàlisi i la definició de situacions d’emergència o de seguretat urbana. Les xarxes 5G permeten la transmissió de dades amb una latència mínima el que unit a la gran amplada de banda i de la utilització d’intel·ligència artificial permetran als cossos de seguretat preveure, detectar i analitzar situacions i així prendre decisions de forma eficient i eficaç.
     
  2. La gestió remota de dispositius urbans, com les càmeres de vídeo ubicades en mobiliari, agilitza la gestió de les emergències i contribueix a generar un entorn segur, jeràrquic i traçable de compartició de recursos.

El pilot 5G Catalunya ha dut a terme la demostració d’un cas d’ús de xarxes 5G per a la millora de la gestió d’emergències, trànsit i seguretat ciutadana. El projecte l’han liderat Cellnex Telecom i Nearby Computing sobre tecnologia Lenovo, amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana de Barcelona, l’Institut Municipal d’Informàtica de l’Ajuntament de Barcelona i diverses start-ups proveïdores d’aplicacions finals.

La demostració s’ha realitzat a la confluència de l’avinguda Diagonal i els carrers Pere IV i Lope de Vega de Barcelona, ubicats al barri del Poblenou. Per al seu desenvolupament ha calgut la col·laboració de la Guàrdia Urbana, que ha descrit les seves operatives habituals perquè aquestes poguessin ser millorades gràcies al 5G. A més de terminals 5G, s’han instal·lat cinc càmeres de seguretat sobre tres fanals d’enllumenat públic i connectats a un centre de control gestionat per la Guàrdia Urbana.

El cas d’ús ha implicat el testatge de les xarxes 5G Stand Alone (d’extrem a extrem) i Open Ran (amb estàndard obert) per a un teixit complex de dispositius i aplicacions que permetran, gràcies a les característiques que ofereix aquesta nova tecnologia d’ampli ample de banda i temps real, millorar la gestió d’emergències i trànsit i monitoritzar la seguretat dels agents en l’exercici de la feina. En concret, segons la demostració d’avui, les xarxes 5G poden ajudar a prevenir situacions crítiques facilitant la intervenció ràpida dels equips d’emergència, donant accés a múltiples fonts d’informació per optimitzar i agilitzar la presa de decisions en situacions crítiques on el factor temps i l’accés a tota la informació són determinants.