Les xarxes 5G per fomentar la seguretat dels joves a l’oci nocturn

Com fomentar la seguretat dels adolescents als entorns urbans i d’oci nocturn mitjançant una solució basada en la tecnologia 5G? Aquest va ser el repte que el pilot 5G Catalunya va presentar als equips que van participar a la cinquena edició de la hackató Innova&acció Business Challenge, que Innova&acció, de la Fundació Politècnica de la Comunitat Valenciana, va organitzar aquest cap de setmana passat.

Aquesta marató de 24 hores d’innovació oberta, que es va celebrar a València, va comptar amb la participació de 5G Catalunya com a organització desafiadora, amb l’objectiu de plantejar nous casos d’ús de les xarxes 5G que ajudin a millorar la qualitat de vida de les persones , i contribuir d’aquesta manera a posicionar el nostre país com a una referència en el desplegament d’aquesta tecnologia clau per a les societats del futur.

Per a la definició del repte es va buscar una problemàtica molt latent als entorns urbans i que afectés els joves, i es va proposar ajudar a mitigar-la mitjançant una solució tecnològica que aprofités els avantatges de les xarxes 5G. Aquest repte va connectar automàticament amb el perfil de participant de la hackató d’Innova&acció, i els dos equips assignats a 5G Catalunya van treballar molt motivats en les seves propostes.

El CTO i el CIO d’Aumenta Solutions, Javier Campos, i l’IT Architect Consultant de Lenovo, Alejandro González Madueño, van ser els encarregats de representar el consorci a l’esdeveniment, i d’explicar els detalls del repte als participants.

Segons han indicat, la solució havia d’anar enfocada a adolescents d’entre 13 i 18 anys, i alohora havia de garantir tranquil·litat a pares i a mares sense que els joves tinguessin la sensació d’estar controlats, s’havia de desenvolupar en un entorn urbà de gran ciutat, i s’havien d’aprofitar els avantatges de la tecnologia 5G: alta velocitat, més ample de banda per processar grans volums de dades, i baixa latència.

Solucions realitzables

Javier Campos ha destacat que “l´experiència de la hackató va ser sorprenent: tant els mentors com els equips van saber interpretar el repte i van ser capaços, en menys de 24 hores, de presentar uns resultats dignes de qualsevol projecte realitzable”.

Un dels equips, de nom Ceres, va proposar desenvolupar l’app Maisolapp, que permetria que els usuaris se sentin segurs en tornar a casa a la nit. L’app oferiria rutes segures en un mapa, ordenades segons diversos paràmetres com ara l’afluència o la lluminositat. També incorporaria la monitorització del trajecte, l’acompanyament no invasiu mitjançant un assistent virtual i una ordre d’emergència per enviar alertes. Les fonts de dades serien diverses, haurien de processar-se en temps real i permetrien la retroalimentació, on rau precisament la necessitat d’utilitzar les xarxes 5G.

L’equip Vesta, per la seva banda, va presentar la conceptualització d’una solució més propera a les forces de seguretat, mitjançant Map.su, un mapa tèrmic de seguretat urbana basat en la tecnologia 5G per potenciar i millorar la infraestructura de dades per a la seguretat pública . Els organismes públics de seguretat, emergències i sanitat tindrien activades a la plataforma funcions d’actualització en temps real de delictes i visibilitat de mapes per zones calentes, mentre que els usuaris registrats com a particulars rebrien notificacions d’incidències en temps real i càlcul de rutes segures, entre d’altres.

En tots dos casos, es tracta de solucions tecnològiques que es beneficien dels avantatges del 5G, especialment pel que fa a la baixa latència i la capacitat de processament de grans volums de dades. Són, sens dubte, casos futurs d’ús del 5G, que milloraran la qualitat de vida de les persones.

Mira en el següent vídeo com va viure aquesta experiència l’equip del pilot 5G Cataluya!