La Xarxa i betevé editen i realitzen emissions al núvol gràcies a la xarxa de 5G Catalunya

  • El pilot 5G Catalunya, una de les adjudicatàries d’ajuts al desenvolupament de pilots 5G de Red.es, ha dut a terme una demostració d’una emissió de televisió multicàmera usant una xarxa privada de 5G
  • A més de la Xarxa i betevé també han participat en aquest cas d’ús Cellnex Telecom, Lenovo, Masmovil, Nae i TVU Networks

El pilot 5G Catalunya ha dut a terme la demostració d’un cas d’ús d’edició, realització i emissió d’un programa de televisió multicàmera al núvol emprant una xarxa privada de 5G. La Xarxa, Betevé, Cellnex Telecom, Lenovo, Masmovil, Nae i TVU Networks han participat en aquest projecte.

La demostració s’ha realitzat a l’informatiu “btv notícies migdia” de les 13:30h d’avui, dimecres 21 de desembre. El programa, que s’ha emès des dels platós del mitjà de comunicació públic de Barcelona, ha inclòs una connexió en directe multicàmera des del Parc del Centre del Poblenou tot fent servir la tecnologia 5G.

El projecte ha validat la utilitat de les xarxes privades 5G per a contribucions multicàmera. Així, la Xarxa i betevé han utilitzat la xarxa del projecte 5G Catalunya, disponible gràcies a Cellnex, Lenovo i Masmovil, per contribuir i editar al núvol simultàniament múltiples senyals de càmera de televisió en directe mitjançant la solució de TVU Networks.

El sistema de contribucions i realització remota ofert per TVU Networks permet rebre continguts des de diverses càmeres i telèfons mòbils i processar-los i editar-los en un servei al núvol per a la seva emissió en directe o per al seu posterior ús en diferit.

En concret, els continguts han estat enviats des d’una càmera facilitada per betevé i des d’una càmera robotitzada, així com des de diversos telèfons mòbils, i han configurat una contribució simultània de fins a cinc senyals de vídeo.

Gràcies a les motxilles proporcionades per TVU Networks i a l’aplicació mòbil TVU Anywhere, ha estat possible sincronitzar, al servidor del núvol, les diferents càmeres i contribucions de telèfons mòbils. Un cop al núvol, el sistema de producció remota TVU Producer ha permès seleccionar la composició de pantalla i barrejar el senyal de les diferents càmeres. El contingut realitzat després es pot distribuir a través d’internet o xarxes socials, o es pot baixar del núvol fins als estudis de betevé per integrar-lo amb la resta de continguts a l’emissió mitjançant la TDT.

Freqüència i xarxa 5G SA dedicades

Aquesta demostració utilitzant la xarxa habilitada per 5G Catalunya ha estat possible gràcies a les fites següents:

  • les freqüències dedicades de la xarxa, diferents de les utilitzades per la telefonia mòbil convencional, per la qual cosa la transmissió no es veu afectada per possibles congestions;
  • la producció al núvol, que permet realitzar el programa fins i tot teletreballant;
  • la baixa latència, que facilita la realització d’entrevistes en directe sense retards al senyal i també permet controlar càmeres robotitzades de forma remota;
  • la gran capacitat que ha fet possible transmetre simultàniament cinc senyals d’alta definició,
  • i l’estàndard obert Open RAN, que portarà a la democratització de les xarxes 5G.

La clau és l’ús de freqüències i les xarxes dedicades. La freqüència dedicada l’ha facilitat Masmovil, mentre que la xarxa 5G SA (Stand Alone) ha estat implementada per Cellnex sobre servidors Lenovo utilitzant tecnologia Open Ran.

La freqüència i la xarxa dedicades garanteixen la disponibilitat d’espectre necessària per fer contribucions de vídeo de bona qualitat, fins i tot en entorns d’alta densitat de població, tot independitzant el servei de la possible congestió de les xarxes comercials.

Per altra banda, la tecnologia de Lenovo ha permès implantar una xarxa 5G Open Ran sobre servidors de propòsit genèric. Es tracta d´una fita per a la democratització de l´ús de xarxes 5G Stand Alone per part de verticals com és la del sector de la radiodifusió.

Tecnologia per a les jornades castelleres

El product manager de Cellnex Telecom, Xavi Redon, que ha liderat aquest cas d’ús, ha destacat que “durant la demostració s’ha pogut comprovar que la xarxa 5G és capaç de transportar diversos senyals de càmera en resolució HD fins al núvol, realitzar el senyal d’aquestes càmeres des d’una ubicació diferent mitjançant la funcionalitat de producció remota, i finalment emetre aquest contingut en directe amb una latència baixa”.

A més a més, “el pilot 5G Catalunya ha demostrat que l’enregistrament i la transmissió a través de terminables 5G és un recurs barat i flexible, que aporta una qualitat suficient per a algunes de les connexions que necessiten dur a terme els radiodifusors”, ha afegit Redon.

El CEO de la Xarxa, Marc Melillas, ha valorat aquesta tecnologia: “Les xarxes privades 5G ens permetran utilitzar motxilles portàtils per fer contribucions fins i tot en places totalment plenes o en zones on actualment no hi ha prou cobertura. Aquesta tecnologia facilitarà la realització de retransmissions que fins ara eren complicades, com ara les jornades castelleres”.

El director de betevé, Sergi Vicente, ha destacat que “les eines de realització al núvol en combinació amb les xarxes privades 5G i les motxilles de contribució aporten un plus de flexibilitat i fiabilitat, perquè no caldrà preocupar-se de la disponibilitat d’amplada de banda durant l´esdeveniment”.

Sobre 5GCat

El projecte 5G Catalunya ha estat un dels adjudicataris de la segona convocatòria d’ajuts al desenvolupament de pilots 5G llançats a finals del 2019 per Red.es —entitat del Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital— en el marc del Pla Nacional 5G. La iniciativa compta amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

5G Catalunya està desenvolupat per un consorci de vuit empreses liderat per Cellnex Telecom i el Grup Masmovil, en què també participen l’operadora catalana Parlem Telecom, l’empresa especialitzada en realitat augmentada per a la indústria Aumenta Solutions, l’enginyeria Atos, la consultora Nae, la tecnològica Lenovo i l’empresa emergent Nearby Computing —spin-off del Barcelona Supercomputing Center. A més a més, el projecte compta amb el suport de la fundació Mobile World Capital Barcelona.

El pilot consta de set casos d’ús orientats a desenvolupar solucions basades en tecnologia 5G per a entorns urbans, concretament en mobilitat, educació en remot, sector industrial, compra a distància, transmissió audiovisual, gestió de la seguretat i emergències i connectivitat a zones amb una alta ocupació estacional.

L’execució d’aquests set casos té per objectiu impulsar la transformació digital en diferents àmbits de la vida de les persones, ajudant a consolidar la implantació d’un ecosistema tecnològic que actuarà, sens dubte, com a palanca de desenvolupament tant a nivell social com econòmic.

Participants a la demostració

La Xarxa Audiovisual Local (XAL) és l’empresa pública de la Diputació de Barcelona que té com a objectiu gestionar el suport al sector audiovisual local català, donant resposta a les necessitats i contribuint a la seva dinamització. Impulsa les dinàmiques de cooperació i concertació, promou la producció i la coproducció de continguts i ofereix serveis d’assessoria. Reuneix més de 50 televisions i 150 emissores de ràdio de caràcter local. Disposa d´una plataforma OTT amb continguts d´entreteniment de qualitat i accessibles sota demanda i en directe.

Betevé és el mitjà de comunicació públic de Barcelona. Amb gairebé 30 anys d’història, betevé garanteix l’accés universal a continguts de qualitat a totes aquelles plataformes on els usuaris consumeixen continguts.

Lenovo és una empresa Fortune Global 500 amb ingressos de 60.000 milions de dòlars que atén clients a 180 mercats de tot el món. Centrada en una visió audaç per oferir la tecnologia més intel·ligent per a tots i a tot arreu, Lenovo desenvolupa tecnologies que canvien el món impulsant (a través de dispositius i infraestructura) i empoderant (a través de solucions, serveis i programari) a milions de clients cada dia i creant un entorn més inclusiu i una societat digital fiable i sostenible.

Cellnex Telecom és el proveïdor independent d’infraestructures neutres de telecomunicacions sense fil i de radiodifusió, que permet als operadors accedir a la xarxa més extensa d’infraestructures avançades de telecomunicacions d’Europa en règim d’ús compartit, cosa que contribueix a reduir les barreres d’accés per a nous operadors i a millorar els serveis a les zones més remotes.

El Grup Masmovil és l’operador de telecomunicacions d’Iberia amb més creixement a Espanya. Amb més de 14 milions de clients, compta amb set marques principals d’àmbit nacional: Yoigo, MásMóvil, Pepephone, Llamaya, Lebara, Lycamobile i Virgin Telco.

Nae és una consultora especialitzada en projectes complexos de telecomunicacions que treballa amb els principals operadors i agents del mercat telco espanyol. S’encarrega, en els casos d’ús del pilot 5GCat, de la gestió del projecte donant suport als membres de la UTE i en especial a la gerència del projecte, mitjançant la gestió de la planificació, la governança, els riscos i la qualitat.

TVU Networks és líder en solucions de vídeo en viu d’alta resolució i treballa per a més de 3.000 empreses a tot el món, entre les quals hi ha els canals de televisió internacionals més importants.