Autobús autònom 5G

SOLUCIÓ DE MOBILITAT EN GRANS RECINTES FIRALS

Aquest projecte, en el qual intervé la Fira de Barcelona, pretén aportar solucions de mobilitat en grans espais tancats de forma sostenible.

Fira de Barcelona, una de les organitzacions firals més importants d’Europa per volum i qualitat d’esdeveniments, disposa d’un recinte format per diversos pavellons i actualment es troba en procés d’expansió.

La mobilitat dels visitants en actes i fires de gran envergadura provoca que els assistents deixin de visitar determinats pavellons per les llargues distàncies que cal recórrer. Una solució per facilitar la mobilitat és crear i habilitar un servei d’autobús llançadora 5G flexible i dinàmic que funcioni de manera automàtica, sense conductor.

Autobus autonomo 2

En aquest projecte s’aplicarà una infraestructura de xarxa flexible i privada 5G per prestar serveis de comunicacions vehiculars avançades a un autobús autònom que es destinarà al transport de passatgers entre diversos punts del recinte.

Disposar de vehicles de mobilitat autònoma amb rutes configurables a l’interior dels recintes aportarà una solució a les restriccions dels serveis de mobilitat actuals, la qual cosa contribuirà al potencial dels recintes de Fira de Barcelona. A més, es tracta d’un projecte basat en la sostenibilitat i el respecte pel medi.

El 5G aplicat a la mobilitat autònoma, pot ser una solució innovadora i fiable per a una mobilitat de vehicles sense conductor més segura. Així ho demostra una prova pilot que s’ha fet a Barcelona, liderada per Parlem Telecom, dins del projecte 5G Catalunya, que l’ha desenvolupat i validat. Aquesta tecnologia incorpora estàndards de comunicació sobre la xarxa mòbil 5G que faciliten la comunicació de diferents dispositius autònoms, dins el protocol V2X. Un vehicle monitoritzat rep en directe, i en imatges d’alta qualitat, la informació de les incidències que es trobarà en el seu recorregut, amb prou rapidesa per poder reaccionar i avançar-se al possible obstacle o risc. La simulació s’ha dut a terme gràcies a les aplicacions de reconeixement d’imatges impulsat d’AI i de comunicació vehicular que ha desenvolupat el centre d’investigació i2cat, sota la direcció de Parlem. Unes aplicacions que estan instal·lades en el servidor edge computing (a prop de la xarxa) de Lenovo i que es fan servir a través de la xarxa desplegada per Cellnex amb les freqüències propietat de Masmóvil.

Inicialment, el projecte havia de ser un bus autònom connectat per 5G per donar servei als desplaçaments interns, de manera ràpida i segura, entre els diferents pavellons de fires i congressos del recinte de Fira de Barcelona. Finalment, la prova pilot s’ha fet per mitjà d’un vehicle conduït i geolocalitzat, i s’ha constatat que la xarxa soporta la ultra baixa latència, que facilita l’enviament d’informació útil amb prou rapidesa, i que permet la comunicació entre dispositius en moviment amb l’enviament d’imatges de molt alta qualitat en temps real. D’aquesta manera, el projecte ha validat la utilitat de les xarxes 5G per a una conducció autònoma segura.