XAL: Ús de la xarxa 5G al sector audiovisual

La digitalització de la comunicació i l’aparició de plataformes d’informació a les quals accedeix la ciutadania des de múltiples dispositius fa que les productores audiovisuals adoptin nous models i noves tecnologies.

En aquest pilot, en què intervé la Xarxa Audiovisual Local, s’explora l’ús de tecnologia 5G mitjançant el desplegament de càmeres i de dispositius de telefonia mòbil durant un esdeveniment per capturar i transmetre per les xarxes 5G amb qualitat HD i enviar-les al control central de XAL/betevé per a la realització en remot i la distribució.

En aquest cas, la tecnologia de beamforming permet adaptar l’ample de banda a les necessitats de la càmera en qüestió i configurar el flux de dades optimitzant els recursos disponibles.

El pilot 5G Catalunya ha dut a terme la demostració d’un cas d’ús d’edició, realització i emissió d’un programa de televisió multicàmera al núvol emprant una xarxa privada de 5G. La Xarxa, Betevé, Cellnex Telecom, Lenovo, Masmovil, Nae i TVU Networks han participat en aquest projecte.

La demostració s’ha realitzat a l’informatiu “btv notícies migdia” de les 13:30h d’avui, dimecres 21 de desembre. El programa, que s’ha emès des dels platós del mitjà de comunicació públic de Barcelona, ha inclòs una connexió en directe multicàmera des del Parc del Centre del Poblenou tot fent servir la tecnologia 5G.

El projecte ha validat la utilitat de les xarxes privades 5G per a contribucions multicàmera. Així, la Xarxa i betevé han utilitzat la xarxa del projecte 5G Catalunya, disponible gràcies a Cellnex, Lenovo i Masmovil, per contribuir i editar al núvol simultàniament múltiples senyals de càmera de televisió en directe mitjançant la solució de TVU Networks.