El 5G incorpora el mercat tradicional al món virtual 

La nova tecnologia mòbil i unes ulleres de realitat augmentada permeten comprar des de casa a La Boqueria sense perdre’s cap detall 

Anar al mercat és una festa per als sentits. Una experiència multisensorial que uneix tradició amb relacions humanes i que, sobretot, comporta un ventall de decisions sobre quins seran els productes que triarem per a la nostra cistella de la compra. Com anirem al mercat en el futur? Com es podrà traslladar al món virtual un món tan ric en sensacions? Com triarem el que volem si no tenim temps per estar al lloc i per poder preguntar per preus i qualitats? 

L’icònic mercat de La Boqueria, situat al centre de Barcelona i amb una amplíssima oferta en productes frescos, ja té algunes respostes. És l’escenari d’una demostració que permet comprovar com la tecnologia 5G, amb el suport en aquest cas de la realitat augmentada, pot transformar els processos i obrir-los a noves possibilitats. 

Per comprar a distància amb confiança cal veure els productes com si fóssim un client presencial més. I cal també poder interactuar en directe amb els venedors. Com fer-ho a distància? El mecanisme és senzill gràcies a la figura d´un personal shopper equipat amb unes ulleres de realitat augmentada i Intel·ligència Artificial (IA) que estan preparades per identificar el gènere i els preus. Tota la informació la transmet de forma online i ultra ràpida al comprador virtual, que viu en directe a la pantalla tot el que passa com si fos allà gràcies a una aplicació –anomenada Augmented Reality Personal Shopper– que li permet triar els productes concrets de les parades del mercat i obtenir-ne informació addicional també amb realitat augmentada. 

És el miracle futurista que fa realitat una combinació que uneix la velocitat ultra ràpida de la nova tecnologia mòbil, la Intel·ligència Artificial (IA), l’Internet de les Coses i l’edge computing, que facilita una gestió propera de totes les dades. D’aquesta manera, una suma de diferents tecnologies permet oferir a l’usuari virtual una experiència de compra immersiva equivalent a la compra presencial en un mercat concorregut, la qual cosa obre la porta a una revolució pel que fa a la relació virtual amb els comerços tradicionals. Tota una disrupció que pot canviar la manera com ens interrelacionem amb la rica oferta comercial que hi ha a les nostres ciutats. 

Assaig en una parada d’olives 

Aquest viatge al futur constitueix el primer cas del Pilot 5G Catalunya. La latència mínima del 5G (la qual cosa garanteix una connexió sense talls) i la gran amplada de banda que comporta és una de les claus del projecte, que es realitza a la parada Olives Francesc, un lloc d’olives i altres productes tradicionals fundat el 1947. D’aquesta manera, s’obre la porta que la venda en remot i en directe sigui una possibilitat complementària en tot tipus d’establiments. 

La prova és possible gràcies a la xarxa 5G dissenyada i desplegada per Cellnex Telecom i les solucions edge computing de Lenovo. L’esmentada xarxa, que és l’única a Barcelona íntegrament 5G —concepte conegut com a stand alone—, romandrà instal·lada a la ciutat després de finalitzar el cas d’ús. A La Boqueria s’ha ubicat un equipament ràdio (cel·la d’accés 5G) que rep el senyal i el transmet mitjançant fibra òptica a una instal·lació localitzada a l’Institut Municipal Parcs i Jardins de Barcelona, que actua de datacenter i processa el senyal per connectar-se al servidor local de Cellnex ubicat al mateix espai. L’aplicació Augmented Reality Personal Shopper ha estat promoguda per l’operadora catalana Parlem Telecom, que coordina la prova pilot, en col·laboració amb la Fundació i2CAT, que l’ha dissenyada i desenvolupada. 

La iniciativa al mercat barceloní és la primera prova que s’executa del pilot 5G Catalunya impulsat per Red.es, entitat pública empresarial adscrita al Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital, a través de la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial. El pilot està sent desenvolupat per una UTE de vuit empreses liderada per Cellnex Telecom i el Grup MASMOVIL, en què participen, juntament amb l’operadora Parlem Telecom; l’empresa especialitzada en realitat augmentada per a la indústria Aumenta Solutions; l’enginyeria Atos; la consultora Nae; la tecnològica Lenovo i l’empresa emergent o start-up Nearby Computing –spin-off del Barcelona Supercomputing Center. 

Els mercats sempre es nodriran de compradors i visitants presencials, però ara el 5G ofereix una via complementària per facilitar-nos la vida a tothom. L’embrió d’una nova forma de comprar. Tradició i futur plegats.